Het PEGI leeftijdscategorie systeem voor games

Als u uw kinderen niet naar gewelddadige films laat kijken, wilt u waarschijnlijk ook niet dat ze games spelen waar ze te jong voor zijn. Voor films staan er duidelijke minimumleeftijden op de DVD's of bij de bioscoop en voor games is dat net zo.

De minimumleeftijd voor games in Europa wordt bepaald door PEGI, dat staat voor Pan-European-Gaming-Information. Op de voorkant van de verpakking van de game staat altijd een icoon met de leeftijdsaanduiding. Er zijn vijf leeftijdscategorieen: 3+, 7+, 12+, 16+ en 18+. Deze categorieen zeggen helemaal niets over hoe moeilijk of toegankelijk het spel is voor een bepaalde leeftijdsgroep, enkel en alleen over de inhoud van het spel. Het PEGI systeem is gebaseerd op de Kijkwijzer voor films en televisieprogramma's: de beoordeling richt zich op het kijken naar het spel.

Naast een leeftijdscategorie legt het PEGI systeem ook uit waarom een spel een bepaalde categorie heeft. Dit wordt ook aangegeven met pictogrammen, meestal op de achterkant van de verpakking. Dit zijn de categorieen:

taalgebruik Taalgebruik
geweld Geweld
seksualiteit Seksualiteit
gokken Gokken
angst Angst
discriminatie Discriminatie
/images/pegi/drugs.gif Drugs

De meeste categorieen spreken voor zich. De classificaties zijn wel gerelateerd aan de leeftijdscategorie van het spel. Een spel dat geschikt is voor 7 jaar en ouder en een geweldsicoont heeft is weliswaar te gewelddadig voor een kind van vier, maar het betekent niet dat het vergelijkbaar is met een spel voor 18 jaar en ouder met een geweldsicoon. Geweld in spellen voor jonge kinderen is vaak cartoon-achtig. De Powerpuff Girls en Asterix en Obelix hebben bijvoorbeeld een 7+ beoordeling met een geweldsicoon.

Leeftijdsbeoordelingen zijn soms moeilijk te geven. Het ene kind is het andere niet en sommige mensen verschillen ook van mening over wat wel of niet toepasselijk is voor welke leeftijd. Het is belangrijk om actief in de gaten te houden wat voor games uw kind speelt en hoe het daar op reageert. Sommige spellen met een 3+ beoordeling zijn nog behoorlijk eng voor kleuters, terwijl andere spellen met een 12+ beoordeling wel geschikt kunnen zijn omdat alleen bepaalde stukken eng zijn, die overgeslagen kunnen worden. Het is nuttig om voor u een spel koopt op internet te kijken wat voor spel het is. Er zijn sites waarop u filmpjes en beelden van een game kunt zien, zodat u een indruk kunt krijgen van het spel.

Meer informatie

Reviews en videos